top of page
kt3w5mvcmqrk2shdp455.jpg

La pintura del Renaixement

La pintura medieval

La pintura de l'època medieval havia estat una pintura (amb alguna excepció) religiosa, on s'utilitzava una perspectiva jeràrquica, és a dir, es representava a mida gran la figura més important des del punt de vista religiós o social. El paisatge no tenia importància, en tot cas omplia d'una forma plana el fons de la composició. No havia perspectiva.

​

Aquestes característiques les trobem sobretot en la pintura romànica. En la pintura gòtica sí que es veu una evolució que ens deixarà a les portes del Renaixement (el Trecento italià)

​​

Característiques de la pintura renaixentista

En la pintura del Renaixement, els artistes europeus van començar a pintar imatges realistes del món. Van aprendre a pintar persones i animals reals i es van convertir en experts en crear la il·lusió de profunditat i distància en parets i teles planes, mitjançant la tècnica de la perspectiva

​

Itàlia va ser el bressol de la pintura i, en general, de l'art del Renaixement. Això va ser al segle XV.

​

La pintura del Renaixement té aquestes característiques:

​

  • Hi ha una evocació de l'antiguitat clàssica, la bellesa idealitzada de la qual pretenien prendre com a exemple.

  • Els quadres se situen en paisatges naturals, que s'intenten recrear amb fidelitat.

  • La figura humana es converteix en centre i mesura de totes les coses. L'estudi de l'anatomia, fins i tot la realització d'autòpsies, ajuda els artistes a comprendre la realitat del cos humà i els seus mecanismes de moviment, de manera que els representen de forma més realista, tot i que sovint idealitzada.

  • Hi ha un domini de la perspectiva i de les tècniques compositives.

  • Hi ha efectes de llums i ombres com el clarobscur o la grisalla. D'aquí tècniques noves com l'esfumat (efecte boirós, tècnica en la qual va destacar Leonardo da Vinci).

  • S'estén l'ús de la pintura a l'oli en llenç.

bottom of page