top of page
kt3w5mvcmqrk2shdp455.jpg

Una nova forma de pensar

L'ésser humà és la mesura de totes les coses.

Protàgores, filòsof grec (segle V a.C.

​

​

91869b58-8d53-4316-98af-e4b63dbf49bc.jpg

L'humanisme

​

Al segle XV es va difondre per Europa un nou corrent cultural que va revolucionar la manera de pensar. Ens referim a l'Humanisme.

​

Els humanistes van redescobrir la cultura i l'art clàssic de Grècia i Roma, i van admirar novament els tractats polítics, filosòfics i científics dels autors de l'antiguitat. Per poder llegir-los, van aprendre el llatí i el grec, i van traduir moltes obres clàssiques a les seves llengües vernacles.

​

El redescobriment del món clàssic  va revolucionar el pensament medieval, perquè situava l'ésser humà al centre de la natura (antropocentrisme). Aquesta va ser la idea central de l'Humanisme, que, a més, presentava l'ésser humà com ésser lliure i amb capacitat de raonament. 

​

Aquesta nova mentalitat també va afavorir els descobriments geogràfics. Els portuguesos  van explora la costa atlàntica africana i l'expedició marítima de Vasco de de Gama va arribar a l'Índia l'any 1498. Colom va arribar a Amèrica l'any 1492.

L'Home de Vitruvi és un famós dibuix acompanyat de notes anatòmiques de Leonardo da Vinci, realitzat prop de l'any 1492 en un dels seus diaris. Es tracta d'un estudi de les proporcions del cos humà, realitzat a partir dels textos del tractat De Architectura de Vitruvi, arquitecte de l'antiga Roma, del qual el dibuix pren el nom.

​

​

El pensament racional, l'esperit crític i l'interès per la ciència i la tècnica portarien, més endavant,  a una revolució científica amb figures com, per exemple, Copèrnic, qui l'any 1543 va proposar l'heliocentrisme de l'univers (enfront de les teories que defensaven que la Terra era el centre de l'univers)

​

+ Informació sobre Copèrnic

​

bottom of page