top of page
phi.png
imagen-sin-titulo.jpg

Leonardo i el nombre d'or

A l'Antiga Grècia, artistes, matemàtics, filòsofs... eren la mateixa cosa (la divisió ciències i lletres que es fa ara és artificial) perquè en l'Antiga Grècia la saviesa era bella per si mateixa. Doncs, en aquells temps es parlava molt del número pi (π). Pi era és el més popular, el Trending Topic dels números. Era sorprenent, nou, inassolible, i responia a una cosa tan senzilla com dividir el perímetre d'un cercle entre el seu diàmetre. Tant era el gran que fos el cercle. I a més resultava ser un nombre impossible de calcular de forma exacta: tenia infinits decimals, i a més, imprevisibles (no periòdics), en fi, el que ve a ser un nombre irracional.



 

 

 

 

 

Però, ves per on, que en l'Escola de Pitàgores van trobar una altra proporció, en lloc d'en un cercle, en un segment. La proporció entre la longitud total i el segment major, que és igual a la proporció entre el segment major i el menor:

 

 

 

És igual el llarg que fos el segment, aquesta proporció sempre donava el mateix resultat: 1,6180339884.... o sigui un altre nombre impossible de calcular de forma exacta: amb infinits decimals, i a més, imprevisibles (no periòdics), en fi, un altre nombre irracional. Aquest nombre rep el nom de FI, què és la lletra F en l'alfabet grec, per això el seu símbol matemàtic és la grafia d'aquesta lletra: 

 

Van escollir aquesta lletra perquè era la inicial de Fídies, el més famós dels escultors de l'Antiga Grècia, què va utilitzar aquesta proporció per realitzar moltes de les seves obres. Reconeixes aquesta?

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Els grecs creien que aquesta relació de FI proporcionava la perfecció, la bellesa....

Més tard a la història, aquesta proporció ha rebut el nom de proporció àuria, proporció divina, etc. Però no ens avancem!

pi_longitud_diametro.png
Captura de pantalla 2019-01-27 a las 12.
phi.png
14122447233531.jpg
kt3w5mvcmqrk2shdp455.jpg

Haureu de construir un rectangle seguint aquestes proporcions. Es coneix com a "rectangle auri" (rectangle d'or). Per això cliqueu aquest enllaç per accedir a un vídeo explicatiu. L'exercici que proposa l'haureu de fer en un full que us proporcionarà el professor/a i un cop acabat li ho haureu de lliurar.

f3dc30a0ecc82f3c325f4986c45df104.jpg

1

Com ja sabeu, el Renaixement es caracteritza pel redescobriment dels coneixements del món clàssic: Grècia i Roma. És per això, que molts artistes i escultors van ser coneixedors del nombre FI i van utilitzar la proporció àuria a les seves obres. Leonardo da Vinci en va ser un i és ell qui el va denominar "proporció àuria".

Leonardo va llegir un document de l'arquitecte romà, Marco Vitruvius (va viure l'any 25 a.C) en què parlava de la raó àuria i ho relacionava amb les proporcions ideals que havia de tenir un cos humà. Da Vinci, va voler crear aquest home i ja sabeu el que va fer, no?, el seu famós "Home de Vitruvi"

​

91869b58-8d53-4316-98af-e4b63dbf49bc.jpg
kt3w5mvcmqrk2shdp455.jpg
f3dc30a0ecc82f3c325f4986c45df104.jpg

2

En aquest document teniu la traducció al català del text que veieu a sota del dibuix de l'Home de Vitruvi. En ell es descriuen les proporcions que ha de tenir un cos humà perquè sigui armònic, és a dir, perquè sigui bell i perfecte.

Tots els membres del grup us heu de mesurar seguint les instruccions de Leonardo, apunteu les dades obtingudes en la taula del document i en finalitzar comproveu el grau de "perfecció renaixentista" que teniu. Tot i que al segle XV encara no s'havia inventat el metre com a mesura de longitud (això va passar a finals del segle XVIII), vosaltres fareu tots els càlculs en centímetres. Les taules resultants les haureu de mostrar en el vostre wix.

kt3w5mvcmqrk2shdp455.jpg

Un membre del grup s'ha de convertir en "l'Home de Vitruvi". Seguiu les instruccions d'aquest document i la foto resultant l'haureu de penjar al wix i formarà part del Museu de Leonardo (el professorat s'encarregarà de fer un còpia en paper)

Atenció! la foto ha de tenir les següents dimensions: 20cm x 20cm

​

f3dc30a0ecc82f3c325f4986c45df104.jpg

3

bottom of page