top of page

  Qui és qui?  

L'AMPOLLA  ESPIA

 Preparats per començar!! 

Al vostre país hi conviuen de ben segur una gran quantitat d’organismes vius, que es relacionen entre ells i amb el seu hàbitat.
Haureu de descobrir quins són els  protagonistes més interessants, éssers amb aparença monstruosa, que semblen irreals, habitants del passat geològic, organismes verinosos,  caçadors, senyors del desert, voladors, d'ambients humits, aquàtics, que semblen fòssils...


La vostra missió serà crear un panell informatiu sobre un ésser viu representatiu del vostre país, el més interessant que pugueu i pujar-lo a la vostra pàgina web, a l'apartat "Informació". A continuació creareu una ampolla espia en la qual representareu el vostre ésser viu de forma abstracta.

 El Panell 

Per fer el panell haureu de crear dins la carpeta "6 Qui és qui?" un document Google i l’haureu d’anomenar “Qui és qui_país” (Exemple: Qui és qui_Brasil). Un cop finalitzat, l’haureu d’incloure a la pàgina web del projecte. 

Per al disseny del panell us recomanem que canvieu el color de fons del vostre document, per tal de fer-lo més atractiu. (Ho podreu trobar a la pestanya Fitxer, clicant a Configuració de la pàgina).

Aquí us adjuntem un document amb característiques dels animals que us poden ser útils per a l’elaboració del panell. 

El panell ha d'incloure els següents elements:

  • Títol: El nom del panell serà el nom científic de l’espècie escrit en nomenclatura científica (binomial, en llatí i en cursiva).

  • El nom comú de l'espècie (en català, en castellà i en anglès).

  • Una imatge (fotografia) amb l’enllaç de la font.

  • Tres dibuixos de l'ésser viu en tres situacions que expliquin moments importants de les seves funcions vitals (alimentar-se, reproduir-se, relacionar-se). Amb una frase explicant (amb termes correctes) què es veu als dibuixos.

  • A més, heu d’elaborar 5 apartats en el panell on apareguin els següents 10 continguts:​​

2 continguts sobre: la seva fisiologia i morfologia (mida, estructures, respiració, fotosíntesi,...). És unicel·lular o pluricel·lular? És procariota o eucariota? Quina forma té? Té sempre aquesta forma, o fa metamorfosis? Quina mida acostuma a tenir? Té esquelet, com és?​

 

2 continguts sobre: Com es reprodueix? Quin és el seu cicle reproductiu? Té reproducció sexual o asexual? És ovípar, vivípar, o ovovivípar? Es reprodueix per llavors, espores o rizomes?

 

2 continguts sobre: Com s'alimenta? És autòtrof o heteròtrof? Fa digestió interna o externa? Fa la fotosíntesi? És carnívor? Herbívor? Descomponedor? Respira per pulmons, per la pell, per estomes, per tràquees o per brànquies?

 

2 continguts sobre: Com es relaciona? Quins òrgans (antenes, ulls, arrels, ...) fa servir per a captar estímuls del medi? I per a desplaçar-se o moure's? I per a emetre missatges? (codis de colors, formes o moviments especials,..).

 

2 continguts sobre: Comentaris sobre la seva ecologia (on viu, quines característiques ha de complir el seu entorn,..). Quina relació té amb els éssers vius que l'envolten i el medi ambient? És paràsit, simbiont o sapròfit? És depredador? És terrestre, o aquàtic?

 

  • Una classificació (taxonomia). A quin regne pertany? A quin fílum? A quina classe? A quin ordre? ( arribar almenys fins al nivell d'ordre) i una justificació de la classificació en funció de les seves característiques visibles. (“És artròpode perquè té exoesquelet articulat”...).

  • Un apartat de referències on posareu les pàgines web d'on heu tret les imatges i informació.

EXEMPLES DE PANELLS VIRUTALS

Mirem-ho bé!

​Un cop acabat el panell, revisarem la feina feta per a corregir errades o afegir les coses que hi faltin mitjançant :

Botella espia (20).JPG
 L'ampolla !

Els aprenents d’espia per convertir-se en els més experimentats han de conèixer els diferents grups d’éssers vius que conviuen al vostre país, com es relacionen amb el medi, com es classifiquen, la seva fisiologia, com s’alimenten o com es reprodueixen. Utilitzant el llenguatge plàstic, amb els vostres coneixements d’espies experts i una mica de  creativitat i imaginació haureu de fabricar una ampolla espia.

 

Cada grup haurà de representar les característiques d’un ésser viu dins d’una ampolla de plàstic transparent, utilitzant materials diversos sense escriure res. Endevinant qui s'amaga a l'ampolla els vostres aprenents aconseguiran una pista que els portarà al següent país que han de visitar.

Qui s’amaga a l’ampolla espia?

 

Per a realitzar l’activitat cal seguir el procés que es detalla a continuació:

1.  Llegir la informació que heu recopilat per fer el panell del vostre país i ressaltar les característiques principals de l’ésser viu que voleu amagar a l’ampolla.

 

2.  Decidir com representar amb llenguatge plàstic les característiques de cada grup que fan referència a:

 

  • L’esquelet (Crani, vèrtebres, extern, intern...) 

  • La pell i les estructures associades (textura, escates, plomes, pèl,...)

  • La respiració (pulmons, brànquies,...)

  • Regulació de la temperatura (ectodèrmica - endotèrmica)

  • El desplaçament (extremitats)

  • La reproducció (sexual, asexual, fecundació i desenvolupament...)

  • El medi on viuen (aigua dolça, desert, selva,...)

  • L’alimentació (herbívors, carnívors...)

 

Aquestes 8 característiques són obligatòries però podeu afegir-ne d’altres que trobeu interessants o destacables per la identificació de l’ésser viu (verinós, metamorfosi, defensa, ...)

 

3. Preparareu una fitxa d'orientació (document de google) amb les 8 característiques perquè els vostres aprenents d'espia les puguin identificar a l'ampolla. Quan descobreixin qui s'hi amaga obtindran la pista que els portarà al següent país que han de visitar.

 

Exemple:  Granota

Vertebrat: un fil ferro, clau ...

Pell: tros acetat amb gotes aigua pintades,...

Reproducció: tros closca,...

Alimentació: insecte plàstic,...

Respiració: pulmó (globus), brànquies (ploma decoració)... Metamorfosi

Medi: molsa, vial aigua-sorra...

Temperatura: termòmetre blau,...

Desplaçament: molla boli,...

 

4.  Posa les característiques a l’ampolla.

 

5.  Genereu un altre document dins la carpeta "6 Qui és qui?" anomenat Justificació_Fitxa_d’orientació. En aquest document copia i enganxa la informació que has posat a la fitxa d’orientació i justifica com s’han representat les característiques.

 

6. Si ho heu aconseguit, els vostre aprenents d'espia podran identificar totes les característiques i descobrir el nom de l'ésser viu que s'amaga a l'ampolla. Això els permetrà avançar en la seva formació.

 

RECODEU: el suport serà una ampolla de plàstic transparent. Podeu fer servir materials diversos per representar les característiques (plàstic, paper o roba de diferents tipus, llana, escuradents, canyes, joguines...) i es poden fer dibuixos però no hi ha d’haver text escrit.

Mirem-ho bé!

​Un cop acabada l'ampolla, revisarem la feina feta per a corregir errades o afegir les coses que hi faltin mitjançant :

bottom of page