top of page

Tasca 6 - De viva veu

Una manera de descobrir pistes sobre la història familiar és entrevistar algú de la família. Prepara't per fer de periodista! Si és possible hauria de ser algú d’edat avançada, que hagi viscut la infància o joventut en èpoques prou diferents de la nostra, quan no hi havia mòbils, internet, i segurament ni tan sols ordinadors personals. Pot ser, naturalment, home o dona.

 

 

Activitat 1: COM ES PREPARA UNA ENTREVISTA

Abans de llençar-nos de cap a entrevistar algú potser que ens informem una mica de com fer-ho. No és tan fàcil com pot semblar: fer una bona entrevista requereix una bona preparació.

 

Entra en aquest link i respon les següents qüestions en un document google en la carpeta del drive:

 

Què és una entrevista?

A qui vull entrevistar?

Quina informació vull obtenir?

Què necessito per preparar l’entrevista?

Com ho faig?

 

Un cop has decidit a qui vols entrevistar i quins objectius et proposes, és molt important preparar el guió. Abans, però, posa’t en contacte amb la persona que t’agradaria entrevistar per informar-la i assegurar-te que hi està d’acord. Li has de comentar que vols preguntar-li per la seva història i pels records que té d’altres temps.

 

 

Activitat 2: EL GUIÓ

En el mateix document escriu el guió de la teva entrevista. Per fer-ho has de tenir en compte les diferents etapes de la vida i pensar totes aquelles preguntes que et poden ajudar a conèixer la persona entrevistada: com eren la seva infantesa i joventut, els canvis de l’etapa adulta, els esdeveniments i les persones més importants en la seva vida….què pensava, què volia…. i també els seus records i la seva visió de com eren aquells temps.

 

 

Activitat 3: L’ENTREVISTA

És important que amb prou temps t’hagis posat en contacte amb la persona que has d’entrevistar per trobar un dia i una hora que us permetin poder parlar amb tranquil·litat. És interessant que abans de fer l’entrevista li expliquis el tipus de preguntes que li faràs, o fins i tot que li avancis el guió. Així la persona entrevistada pot fer memòria i preparar-se millor les respostes. També és interessant demanar-li que prepari fotografies que complementin la seva explicació. Penseu que abans les fotografies eren poc habituals i per tant solien deixar constància de moments rellevants.

 

Recorda que has de portar el guió escrit i el mòbil preparat per enregistrar la conversa. També has de tenir en compte que a vegades, en funció d’allò que la persona entrevistada t’està explicant, pots improvisar preguntes per aclarir qüestions, aprofundir-les, o fins i tot plantejar aspectes que inicialment no se t’havien acudit. Per exemple: tu li has preguntat per la seva infància, ella et comenta un determinat joc que tu desconeixes… Pots, llavors, preguntar-li com era aquest joc, una pregunta que inicialment no havies contemplat.

 

 

Activitat 4: DESPRÉS DE L’ENTREVISTA

Escolta l’entrevista que has enregistrat,  escriu-ne les respostes en el document de la carpeta i puja-ho tot (document i gravació) a la corresponent pàgina de teu portafolis. Si la persona entrevistada t’ho ha autoritzat pots adjuntar-hi també alguna fotografia que hauràs escanejat.

bottom of page