top of page

Han arribat realment els humans a la Lluna? 

Com creieu que va ser aquest viatge?

​​

Com sabeu, els planetes poden tenir satèl·lits. Es tracta de cossos celestes que giren al voltant d’un altre cos celeste, especialment d’un planeta, i que generalment són molt més petits que aquests. 

​

En el cas del sistema solar, on es troba la Terra, el nombre de satèl·lits difereix molt d’un planeta a un altre. Així, mentre que Mercuri i Venus no tenen cap satèl·lit, Júpiter té 79 cossos orbitant al seu voltant, Saturn en té 62, Urà  27 i Neptú 14. La Terra, en canvi, només en té un i rep el nom de Lluna. Si voleu saber més sobre aquest satèl·lit podeu consultar el següent documental (min. 7:31-8:37).

 

Donada la proximitat de la Lluna a la Terra (uns 384.400 km de distància), els humans han buscat durant molts anys la manera d’arribar a aquest singular satèl·lit. Els habitants de la Terra asseguren que el 20 de juliol de 1969 els dos astronautes nord-americans Neil Armstrong i Edwin Aldrin, amb l’Apollo-11, van desembarcar de la nau espacial i van trepitjar la Lluna. Ho podeu veure en el següent vídeo.

​

  • Neil Armstrong va pronunciar la següent frase en el moment en què va trepitjar la superfície lunar: "Aquest és un petit pas per a l'home, però un gran salt per a la humanitat" 

​

  • Què vol dir? Discutiu-ho entre els membres de l’equip i anoteu les vostres conclusions en un Document de Google anomenat “Viatge a la Lluna”.

​

Malgrat això, encara hi ha molts humans que dubten de la seva veracitat. Realment va arribar l’ésser humà a la Lluna o va ser tot un muntatge? Visualitzeu el següent vídeo.

​

  • Què creieu? Discutiu-ho entre els membres de l’equip i anoteu les vostres conclusions al mateix document.

​

Cinema i ciència ficció

​​

​​Com a part del vostre informe per al Consell Superior Artetià, heu de fer una hipòtesi sobre com podria haver estat aquest primer viatge a la Lluna de l’ésser humà. Us podeu inspirar en aquesta pel·lícula (Viatge a la Lluna), que tractava el tema fa més de 100 anys enrere.

​

Georges Méliès va contribuir a la creació d’una nova forma d’expressió artística: el cinema. Va ser el primer cineasta que va fer pel·lícules fantàstiques i de ciència-ficció.

 

La seva pel·lícula estava basada en novel·les de literatura fantàstica de Jules Verne i d’H. G. Wells que eren molt populars i formaven part de l’imaginari col·lectiu de l’Europa del segle XIX. De la Terra a la Lluna de Jules Verne i Els primers homes a la Lluna d’H. G. Wells van inspirar al cineasta per crear la seva pel·lícula.

​

​

​

​

​

​

​

 

 

​

En els seus films, Méliès va utilitzar tot tipus de proeses tècniques. Els trucs els va inventar ell mateix i, avui dia, amb tecnologia més avançada, encara s’utilitzen per generar efectes especials al cinema. Viatge a la Lluna concentra tots aquests trucatges: la sobreimpressió, els jocs d’escala, el truc de desaparició i substitució, el trompe-l’oeil. Com creieu que es va filmar l’aproximació del coet a la Lluna?

Si us agrada llegir, podeu accedir als llibres que s’han comentat en els següents enllaços:

  • De la Terra a la Lluna de Jules Vernes: EPUB i PDF.

  • Els primers homes a la Lluna, d’H. G. Wells: EPUB.

Prepareu el document pel Consell Superior Artetià

​​

El Consell Superior Artetià vol que els proporcioneu una pel·lícula basada en Viatge a la Lluna de Méliès utilitzant la tècnica de l’Stop Motion.  Aquí podeu veure diferents exemples per saber què és un Stop Motion:

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​​

​

​​

 

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Abans de començar a grabar, cal que penseu quina serà la vostra història: ha de tractar sobre el viatge dels terrícoles a la Lluna. No heu de reproduïr la història que ja sabem, sinó que podeu ser originals i inventar-vos una història diferent. 

​

Quan ja tingueu la idea, heu d’elaborar un storyboard. Per fer-ho, utilitzeu aquest model

 

 

​

​

​

​

​

​

Un cop fet l’storyboard, tindreu a la nau el material necessari per crear els personatges, els fons, i altres elements que apareixeran a la vostra pel·lícula.  Teniu un fitxer amb imatges que us pot ajudar a generar la pel·lícula.

​

Quan ja ho tingueu enllestit, serà el moment de gravar la vostra pel·lícula amb l’ajuda de l’aplicació Stop Motion (la podeu descarregar en iOs i Android). Aquí teniu un petit videotutorial que us pot ajudar:

​

​

​

Un storyboard és un esboç on heu de representar en un dibuix (molt esquemàtic) què passa a les diferents escenes que voleu plantejar. Aquí podeu veure uns exemples

bottom of page